Sanallaştırma yani virtualization bilişim sektöründe fiziksel bir ortamı simülasyon uygulayarak sanal hale getirmek olarak tanımlanabilir. İçinde donanımlar, depolama cihazları, işletim sistemleri gibi ayrıntılar bulunur. Sanallaştırmanın amacı bir tek sunucuyu ya da bilgisayarı sanal makinelere bölümlemektir. Böylece her bir sanal makine birbirinden farklı işletim sistemlerini çalıştırabilir ya da bağımsız olarak görev yapabilir. Sanallaştırma ile sunucularda birden fazla kaynak oluşturulabileceği için birçok avantajda beraberinde gelir. Daha az sunucu kullanılması enerji tüketimini düşürür, altyapı ve bakım maliyetleri azalır. Sanallaştırmanın kendi içinde kategorileri bulunur. Fiziksel sunucu ihtiyacının azalması yer bakımından da tasarruf edilmesine olanak sağlıyor.
Sanallaştırma masaüstü, uygulama, ağ, sunucu, depolama sistemlerinde yapılabilmekte. Masaüstü sanallaştırmada fiziksel bir sunucuya bağlanan bir sanal makine üzerinde farklı sanal masaüstü çalışmaları yapılabilir. Uygulama sanallaştırması işletmelere ve kullanıcılara çok daha farklı bir özellik sunuyor. Uygulamalar sanallaştırmaya tabi tutulduktan sonra kum havuzu olarak adlandırılan bir alanda çalışmaya devam ediyorlar. Uygulamalarda sanallaştırma uzaktan ve eş zamanlı olarak iki farklı şekilde yapılabiliyor. İki sistemin birbirinden farkı ise güncelleme zamanları. Sunucu sanallaştırmada ise bir tane fiziksel sunucu bulunmasına rağmen sanal makineler bu sunucu üzerinde çalışmaya devam ediyor. CPU, depolama, bellek ve ağ kaynakları ortak bir şekilde kullanılıyor. Böylece fiziksel sunucunun kaynakları daha verimli hale geliyor. Depolama sanallaştırmasında fiziksel depolama araçları kendisine uygun yazılımlar ile sanal bir şekilde gruplara bölünebiliyor. Ağ sanallaştırmasında sanal ağlar temel ağ donanımından ayrılıyorlar ve ağın işlevselliği artıyor.
Sanallaştırma fiziksel sunucu ihtiyacını en aza indiriyor. Tek bir donanım birden fazla donanım varmış gibi işlem yapabiliyor. Böylece veri merkezleri küçülebiliyor. Fiziksel sunucu satın alma ihtiyacını ortadan kalkmasıyla birlikte kurulum maliyetlerinde de ciddi bir azalma söz konusu oluyor. Ayrıca fiziksel sunucunun temin edilmesi ve kurulması gibi zaman gerektiren işlemlere de gerek kalmıyor. Sanallaştırma sonrası fiziksel sunucular çok daha az efor harcıyorlar. Böylece kaynakların kullanımı iyileştirilebiliyor. Sanallaştırma aynı zamanda daha güvenli bir ortamda çalışma imkanı da sunuyor.